Power och abs

Jag hade en riktigt pissig dag på jobbet idag. Vid 10 blev jag utan synbar anledning sjukt irriterad på allt och alla samtidigt som jag gick in i något sorts shit-vad-trött-jag-blev-mode. Dagen fortsatte väl i samma anda och det blev ju inte bättre av att det är en ganska tung vecka, arbetsmässigt.

På eftermiddagen fikade jag med rågkusar, keso och te och då blev jag lite piggare men det varade inte speciellt länge.

När jag satt i bilen på väg hem kände jag verkligen hur trött jag var men det positiva var att det förekom överhuvudtaget ingen inre diskussion om att jag skulle strunta i träningen utan jag såg snarare fram emot träningen för att väcka kroppen och få lite energi. Och precis så blev det. Jag lyfte tungt och mycket och jag skakade i praktiskt taget hela kroppen när vi var klara. Underbart! Och det känns så bra att känna förväntan inför träningspassen istället för att känna att det är något jag måste tvinga mig till. Det var dessutom väldigt skönt att få rensa tankarna och inte tänka på jobbet under en hel timme. Välbehövligt!

Idag hade jag 7,5 kg på stången och det körde jag med i nästan alla övningar. På triceps ökade jag sen förra gången och det kändes bra. Det enda jag är missnöjd över är att jag inte har jävlar-anamma nog att bita ihop under utfallen. Trots att jag kör utan vikter klarar jag inte riktigt av att göra alla repetitioner och det retar mig som sjutton för jag är övertygad om att jag skulle klara dem om jag bara bet ihop lite till. Aja, får bli nästa vecka.

Nästa träningspass är inplanerat på onsdag innan jobbet. Jag tänkte kompa lite på morgonen och köra ett konditionspass på löpbandet i gymmet som vi har på jobbet. Ska bli skönt med lite morgonträning!


Sugen

Vi är ett gäng på jobbet som har bestämt att vi ska springa Tjejmilen tillsammans nästa år. Det ska bli superkul! Jag har velat springa Tjejmilen väldigt länge nu men har aldrig kommit mig för att göra det eftersom det har varit lite si och så med kontinuiteten i träningen. Men nu jäklar är jag taggad! Jag frossar i träningsbloggar och känner hur det suger i kroppen efter löpträning och styrketräning. Jag var ju på ett ganska tufft pass igår men ändå så känns det som att det var länge sen jag tränade. Jag tycker om den känslan.

Hur som helst. Jag har ju i dagsläget aldrig sprungit en mil och inte heller sprungit ett lopp med massor med massor med andra människor så jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig. Och frågan är på vilken nivå jag ska lägga målsättningen? Ska jag vara nöjd med att springa milen på 60 minuter och försöka satsa på det eller ska jag göra som jag innerst inne vill göra och satsa på milen under 50 minuter? Vad tycker ni? Jag vill sätta upp ett realistiskt mål för mig själv för jag vill verkligen inte att det ska kännas ouppnåligt. Kanske ska jag vänta till våren med att sätta ett mål för att se vilken kondition jag har då? Eller ska jag välja något redan nu och träna för att nå det målet?

Hur som helst så mår jag väldigt bra just nu. Jag trivs bra i mig själv, nästan hela tiden, och jag känner att jag orkar mer och vill mer. Jag har mer energi och känner mig gladare än förut. Och nu blev jag supersugen på att ut och springa en runda men jag har ju redan tränat 3 gånger den här veckan. Jag tror att det är viktigt för mig att inte bryta de regler jag har satt upp för mig själv. Vis av tidigare erfarenheter? Jag vill gärna tro det i alla fall.

Veckan som gått

Jag är mycket nöjd med veckan som gått.

I måndags var jag på gymmet och körde 30 minuter power följt av 30 minuter abs. Det kändes bra i kroppen och jag kände mig stark.

I torsdags var jag ute och sprang. Det gick inte lika bra utan var satans tungt och jag kunde inte genomföra det jag hade bestämt mig för. Men det är bara på't igen.

I lördags var jag på gymmet igen och körde 75 minuter power. Även där kände jag mig starkare och jag hade bättre kontroll under några av de övningar för magen som vi körde än vad jag haft förut. Kändes grymt bra. Idag har jag dessutom träningsvärk i axlarna och i ryggen and I love it!

Igår och idag har jag dessutom cyklat och kände i uppförsbackarna att benen är mycket starkare nu än vad de varit förut. Så nog märks det att jag tränar regelbundet nu. Det känns underbart.

Veckan som kommer vet jag inte riktigt hur det blir men i morgon är jag i alla fall inbokad på power och abs igen. Får se om jag får med mig en vän den här gången. Det skulle vara trevligt, men kan hon inte så går jag ändå! Jag har sett fram emot det hela veckan och det ska bli så roligt!

Hoppas ni har haft en fantastisk helg. Nu ska jag ta en dusch och sen ska jag städa lite tills sambon kommer hem.

Så där ja.

Det är sann lycka att kunna tillbringa 75 minuter med att träna kroppen och känna att man orkar och kan, även om det är lite tungt ibland. Men när det är tungt gör jag mitt bästa för att bita ihop och tuffa till mig lite. Plocka fram lite jävlaranamma och bara köra på. För vad är väl 75 minuter egentligen? Inte mycket.

Nu sitter jag här framför datorn och väntar på att maten ska bli varm och jag känner hur det stramar i musklerna. Jag mår riktigt, riktigt bra just nu. Det är så här det ska vara hela tiden!

Det var en ny instruktör idag som jag inte tränat för tidigare men när höstschemat drar igång nästa vecka så kommer Sarah tillbaka. Henne har jag faktiskt längtat lite efter. Men hon som körde idag var också bra. Det var lite kort med förvarning om när vi skulle byta tempo men annars var hon duktig på att peppa. Hon var ingen Sarah eller Karin, men hon var bra ändå. :)

Jag är hur hungrig som helst nu och det är med ett leende på läpparna som jag tänker på träningsvärken som komma skall.

Hoppas ni får en fantastisk lördag!

Off to the gym

Om ca 45 minuter kommer jag stå i träningssalen på Nautilus beredd att ösa gärnet med skivstången. Det ska bli så kul!

Funderingar om träningshets

Jag har funderat en del på det inlägg som Träningsglädje http://traningsgladje.se/ (jag har inte lärt mig hur man länkar än så ni får hålla till godo med det här) skrev tidigare idag, om Träningsbloggarnas hetsjakt, och jag måste säga att jag känner igen mig en del i det.


Det är väldigt tudelat för mig för jag har ganska nyligen upptäckt en hel hög med underbara träningsbloggar och jag frossar verkligen i inlägg, åsikter, träningspass och träningsupplägg och jag älskar det. Det motiverar och inspirerar mig till att träna och att tycka om det. Jag blev så motiverad och inspirerad att jag började blogga själv, och det säger ju en del.


Men samtidigt så finns den där andra sidan, den som säger att det jag gör inte räcker till för: "titta vad den och den gör, och se hur den och den tränar". Det är, inte direkt ett problem, men visst är det en aspekt beakta. Men den pressen kommer ju från mig, inte från någon annan. Jag har inte läst någonstans att någon tycker sig vara bättre än någon annan för att han eller hon springer längre, fortare eller lyfter mer och tyngre. Ingen av de som skriver gör det för att jag ska jämföra mig med dem, det är något jag gör ändå.


Men så besinnar jag mig och tänker ett varv till. Jag har alltid tränat väldigt oregelbundet och haft svårt att få en riktig kontinuitet i mitt tränande. Det har varit korta och intensiva perioder av träning varvat med ingen träning alls. Så när jag nu strax avslutar min åttonde träningsvecka kan jag inte annat än vara lite stolt över mig själv. Nu börjar det ju faktiskt luta åt att det har blivit en god vana att träna 2-3 gånger per vecka. Och det är ett stort steg för mig. Jag har utvecklats och dessutom så har jag under dessa veckor blivit starkare och fått upp flåset så att jag orkar springa mer och längre. Så nej, jag springer varken milen eller ett maratonlopp i morgon. Men jag har kommit ett och två steg närmare det målet. Och det är ju en fantastisk prestation!


Äntligen!

Jag har väntat och väntat och igår var väntan över, det senaste numret av Runners låg hemma på hallmattan. Fantastiskt. Jag ser verkligen fram emot att få läsa det och känna hur suget efter löpning växer sig starkare och starkare. Jag gillar verkligen den tidningen, den är mycket bra för motivationen.


Annars blir det en lugn helg. Sambon är bortrest och grabben ska till sin mamma över helgen så jag har hela lägenheten för mig själv. Och det ska bli så skönt! Jag ska tvätta, diska och städa. Jag ska titta på film, sova länge och ha datorn för mig själv. Jag ska träna och må bra. Ja, jag ser verkligen fram emot det. Hur mycket man än älskar att umgås med familjen så är det nödvändigt att få vara själv ibland.


Nu gäller det bara att bestämma vad jag ska träna. Möjligheterna är oändliga. Jag känner mig inte ett dugg sjuk idag så jag är rätt sugen på att träna ikväll faktiskt. Men då "får" jag ju inte träna i helgen eftersom jag redan tränat två gånger den här veckan. What to do? Ska nog hyra film på väg hem från jobbet och bädda ner mig i sängen. Äta lite frukt. Jag bunkrade upp med både vindruvor och honungsmelon när jag handlade igår. Ja, så får det nog bli. Så kan jag ta en ordentlig genomkörare i morgon!

Trevlig fredag!


27 frågor och svar om löpning

1. Vilken typ av löpare är du?

Jag skulle väl klassa mig själv som motionär med ambitioner att springa marathon någon gång i framtiden.
 

2. Hur länge har du löpt?

Den här omgången har jag löpt i ca 2 månader.


3. Hur mycket löper du per vecka?

Jag försöker löpa i alla fall 2 gånger per vecka.

4. Vilket är ditt "feelgood"-tempo?

Ingen aning. Alldeles för långsamt antar jag.
 

5. Vid vilken ålder började du springa?

Det var väl i tonåren tror jag, när jag tränade som mest. 14-årsåldern kanske?

6. Vilka andra sporter utövar du regelbundet?

Jag gillar styrkepassen på gymmet, basic step är också en favorit och så försöker jag yoga lite då och då.

7. Vad måste du ha med dig på ett pass?

Min klocka med tidtagarur.

8. Varför springer du?

Jag tycker väldigt mycket om att springa och så mår jag bra av det. Jag blir pigg och glad och tappar jag ett kilo eller 10 så är det bara positivt.

9. Har du någon gång ljugit för att få springa? Hur löd lögnen?

Nej.

10. Hur ofta köper du skor?

Vartannat år ungefär.

11. Hur ofta köper du annan löprelaterad utrustning?

När jag kommer på att jag behöver saken i fråga.

12. Var/hur handlar du utrustningen?

Jag gillar Stadium.

13. När föredrar du att springa?

Oj, har nog inte direkt några preferenser där.

14. Hur ofta tävlar du?
Jag tävlar bara med mig själv, än så länge.


15. Vilka distanser?

-

16. Vilken är favoritdistansen?

Har inte sprungit tillräckligt länge för att ha skaffat mig en favoritdistans.

17. Har du ett mantra som du rabblar i huvudet?

"Jag kan, jag vill, jag ska"

18. Vilken typ av vätska dricker du?

Vatten

19. Springer du helst i grupp eller ensam?

Jag springer helst ensam. Men sen när jag fått upp konditionen mer vill jag gärna prova på att springa i grupp också.

20. Hur återställer du dig efter ett långpass?

Vatten, kosttillskott, mat och vila.

21. Vilken snabbhetsträning föredrar du?

Har inte riktigt kommit så långt.

22. Vart blir du oftast skadad?

Har inte varit skadad någon gång. Hade lite problem med benhinnorna när jag var yngre men det berodde mest på dåliga skor och för lite streching.


23. Vilket lopp drömmer du om att springa?

Tjejmilen, Stockholm marathon, Paris marathon.

24. Vilken kändis skulle du helst vilja springa med?

Jessica Alba

25. Vilken idrottsstjärna skulle du vilja springa med?

Vet faktiskt inte. Är inte speciellt intresserad av idrottsstjärnor.

26. I filmen om dig, vem spelar rollen som du?

Ingen aning.

27. Vilka löp/träningsbloggare utmanar ni?

Jag utmanar Sofy, Träningsglädje och alla andra som känner sig manade.

Tungt

Oj oj, det där gick ju så där. Kom precis tillbaks från en löptur och jag har nog en förkylning på gång i kroppen i alla fall. Jag brukar genomföra det jag bestämt mig för, men idag gick det bara inte. Det var tänkt att det skulle bli 5 x 6 minuters intervaller men jag klarade bara av 3. Så kan det vara ibland. Det blev i alla fall 30 minuters träning och eftersom jag inte brukar bryta känner jag mig inte speciellt ledsen över att jag gjorde det idag. Kroppen orkade helt enkelt inte och då är det bara att lyssna.

Något som är positivt är att jag har gått ner i vikt. Och för ungefär en månad sen köpte jag två träningströjor som var aningens för tajta men idag passar de perfekt. Så jag är glad ändå!

På lördag blir det träning igen, har dock inte bestämt vad. Yoga kanske? Det skulle vara skönt att få sträcka ut ordentligt och kanske skulle det vara en bra idé att träna lite lågintensivt ett tag framöver. Det är ju onödigt att bli sjuk.

Förkylning på gång?

Jag hoppas hoppas hoppas verkligen att jag slipper bli förkyld! Jag vill ju inte behöva vila från träningen, nu när jag kommit igång så bra med den. Igår och idag har jag känt mig lite snorig när jag vaknat och efter lunch idag började jag känna av lite i halsen. Planen var att jag skulle till gymmet och springa efter jobbet men jag har bestämt mig för att spara det till i morgon istället. I morgon är jag ledig och tänker sova ut ordentligt. Hoppas det hjälper.

Annars är jag bra sugen på att göra av med pengar! Det finns så sjukt mycket snygga träningskläder nu och jag vill bara köpa och köpa. Jag har lyckats hejda mig än så länge, men i morgon blir det nog en tripp till Intersport i alla fall. Jag skulle faktiskt behöva en ny träningsväska och ett par handskar till styrketräningen. Jag har hittat ett par supersöta rosa som inte är alltför dyra. Det blir nog ett par sånna i morrn.Visst är de fina? Bilden är lånad från intersport.se

Nu ska jag ta och äta lite kvällsmat och sen ska jag fortsätta jobba. Jobbar till 19 idag men sen får jag åka hem.

Vecka 8

Nu är jag alltså inne på den åttonde veckan med träning och suget efter motion är större än någonsin. Jag brukar inte komma så här långt utan bli sjuk efter några veckor eller köra på så hårt att jag tröttnar. Men nu är jag på g!

 

Helgens pass stod jag över och jag hade inte alls dåligt samvete eftersom jag hade tränat två pass redan den veckan och målet är ju 2-3 pass per vecka. Men idag bar det av till gymmet igen.

 

Det blev, som förra måndagen, 30 min power följt av 30 min abs. På powern la jag på mer vikter och det gick riktigt bra, jag kände att jag orkade massor. Vid nått tillfälle sänkte jag vikterna men till största delen körde jag på med tyngre vikter är vanligt. Peppande som sjutton!

 

Och nu sitter jag här och myser igen med den där härliga känslan i kroppen som kommer av att man har rört på sig ordentligt. Jag ser redan fram emot nästa pass!


Pulsklocka

Jag har införskaffat mig en pulsklocka. Jag bestämde mig för att köpa en billig variant, eftersom jag aldrig nyttjat en pulsklocka i min träning förut, för att se och det är något jag tycker fungerar för mig. Det ska bli riktigt spännande att provspringa den!

Den här veckan blir det förmodligen ingen mer träning, vi åker bort idag och kommer hem i morgon och då är det en massa som ska fixas. Men jag har tränat 2 gånger den här veckan, så jag kan ju faktiskt känna mig nöjd ändå eftersom målet är uppnått. På måndag har jag bokat in mig på styrkepass på gymmet igen och det ser jag verkligen fram emot. Sen så vill jag klämma in 2 pass löpning på det så det är målsättningen för nästa vecka.

Nu ska jag äta lunch och sen ska vi packa in oss i bilen och åka. Trevlig helg!!

"Man måste tycka om att det gör lite ont"

Jo, tack. Det är väl så antar jag. Det blev ett löppass idag. Sammanlagt 41 minuter med intervaller på 4 x 7 minuter och 1 minut gång mellan. Det var jobbigt, men inte riktigt lika jobbigt som sist jag var ute och sprang. Och det är ju bra.

Vi är ett gäng på jobbet som (idag) kom överens om att springa Tjejmilen tillsammans nästa år. Det skulle verkligen vara hur bra som helst, jag har velat springa Tjejmilen länge men aldrig kommit mig för att göra en seriös satsning. Men den här gången känns det annorlunda, det skulle vara riktigt roligt att ha det att träna för. Hoppas att det inte var löst snack bara.

Nu ska jag ta tag i disken. Ha en trevlig kväll!

Bakgrund

Så, min träningsbakgrund då. När jag gick i högstadiet började jag träna kickboxning samt faktiskt anstränga mig på gympan i skolan. Det var hur roligt som helst. I gymnasiet slutade jag med kickboxningen eftersom det inte passade med träningstider men jag fortsatte vara med på idrotten och extraidrotten som jag valt till.

På senare år har jag många gånger försökt komma igång med att träna igen, och jag har lyckats med det i några månader för att sedan bli sjuk och inte orka fortsätta. Jag tror att en stor anledning till att det blir så är att jag älskar att träna när jag väl tränar och då vill jag träna allt och hela tiden eftersom det är så roligt. Men det håller inte i längden.

Nu är jag inne på träningsvecka nr 7, och jag har bestämt att jag får träna 2-3 pass i veckan. Minst 2 pass och max 3 pass. Men jag känner suget efter att träna mer. Planen är i alla fall att när jag tränat 3 pass i veckan i 3 månader, alltså september ut, tänker jag ändra antalet pass till 2-4 pass i veckan. Jag vill kunna träna mer än 3 pass om jag vill men ändå inte säga att jag "måste" träna mer än 2 pass.

Hur som helst ser jag verkligen fram emot det.

Kvällens träning blir ett löppass. Jag hoppas verkligen att jag kan få ihop det med mat och familj och natta barnet och så där. Sambon ska renovera ikväll så det är jag som har ansvar för logistiken. Men det ska gå!

Lycka

Lycka är att träna. Lycka är att ta ut sig som sjutton under ett en-timmes styrketräningspass på gymmet med världens bästa instruktör. Lycka är att komma hem till familjen, äta middag, duscha och sen sitta och mysa hela kvällen med den där underbara trötthetskänslan i kroppen som kommer av att man har låtit musklerna jobba.

Jag begriper inte hur jag kan ha perioder där jag inte tränar alls. Jag förstår inte alls hur jag kan glömma bort den här underbara känslan, jag förstår ärligt talat inte hur det går till.

Idag blev det, precis som planerat, 30 minuter power tätt följt av 30 minuter abs. Instruktören som höll i passet är en av mina absoluta favoriter så det är alltid roligt att träna för henne. Jag har inte tränat styrka på ett tag men kunde trots det hänga med i nästa alla övningarna utan problem. Jag behöver dock träna mer utfall så att jag blir starkare i benen.

Det här är livet när det är som allra bäst.

Veckans träning

Den här veckan har varit en bra vecka, det har sett ut så här:

Måndag: löpning

Tisdag: vila

Onsdag: löpning

Torsdag: vila

Fredag: vila

Lördag: löpning

Söndag: vila

Jag har nu avverkat vecka 6 och känner att jag börjar få in vanan att träna. Mitt mål är att träna 2-3 ggr per vecka och det har jag lyckats med alla veckor utom en och då blev det i alla fall ett pass. När jag har tränat regelbundet i tre månader så tillåter jag mig att ändra målet till att träna 2-4 ggr per vecka. Saken är den att jag tycker det är så vansinnigt roligt att träna och när jag väl är inne i en träningsperiod så kan jag träna hur mycket som helst och det orkar jag inte med i längden. Därför har jag satt 3 pass som max.

Idag har varit en vilodag, men jag har slipat luckor hela dagen så det är inte omöjligt att det kommer kännas i armarna i morgon.

Nästa vecka har jag planerat in 2 pass löpning och ett pass styrketräning på gymmet. Jag tränar på Nautilus och i morgon har jag bokat in mig på 30 min power + 30 min abs. Det ska bli hur kul som helst. Och välbehövligt. Jag hade planerat att styrketräna i lördags, men det var så härligt väder ute att jag bestämde mig för att springa en runda istället. Man måste vara lite flexibel också.

Nu ska jag laga mat till familjen.

Söndag

Jag har försökt mig på att blogga förut, men det har inte känts som någonting för mig eftersom jag inte tyckt att jag har haft något att berätta. Men nu ska det bli ändring på det! Jag har ganska nyligen hittat till en hel hög med mycket intressanta träningsbloggar och det har faktiskt givit mig inspirationen till att starta en egen blogg.

Så, det är alltså tänkt att den här bloggen ska handla om min träning och mitt liv i allmänhet. Vi får väl se hur länge det håller. :)

Till att börja med ska jag åka och handla mat inför kommande vecka, sen får vi se om det kanske blir ett inlägg till lite senare idag.

Ha en skön söndag!

RSS 2.0